Friday, 3 August 2012

Makna Sebenar dan Lailatul Qadar....


Bismillahirahmanirahim...


Assalammualaikum WBT...
Dah lama rasanya tak update blog ni, biasalah kan orang yang baru tinggal kat asrama,
dan baru first time merasa suasana di asrama...
ok taknak cerita pasal asrama,saya nak kongsi berdasarkan ceramah yang saya hadiri                                                           disekolah saya yang berkenaan dengan RAMADHAN....

Mungkin kita pernah mendengar atau terbaca perkara dibawa...


Di bulan Ramadhan....


1.Syaitan diikat dengan ketatnya...
2.Pintu syurga dibuka seluas-luasnya...
3.pintu neraka ditutup seketat-ketatnya...


mungkin ada yang tak faham lagi dengan perkara tersebut....
kita bayangkan perkara itu dengan imaginasi kita dan sebagainya, 
kita membacanya dimana-mana dan kita share kat orang lain di Facebook,Twitter dll....
memang benar Nabi pernah bersabda tentang perkara tersebut, 
tapi ada orang yang kurang faham dengan maknanya yang sebenar....
Tahukah kita.....sebenarnya syaitan ada bersama kita lagi seperti hari-hari biasa...
Syurga dan Neraka juga sama seperti hari atau bulan-bulan yang lain...


Makna Sebenar...


1.kita menyebabkan syaitan terikat disebabkan kita berpuasa kerana Allah, 
dan syaitan tidak terdaya melawan kita...
2.Pintu Syurga dibuka seluasnya kerana kita membukanya, 
kita membukanya dengan berpuasa,melawan hawa nafsu dan ingin berjihad dijalan Allah...
3.Pintu Neraka tertutup seketat-ketatnya kerana kita menutupnya dengan 
keimanan dan ketakwaan kita pada Allah...


Inilah makna yang sebenar yang terkandung dalam perkara tersebut...


Dan satu lagi yang saya nak terangkan berdasarkan pengalaman saya semasa
saya mendengar ceramah Agama di sekolah saya.....


Mungkin kita menunggu kedatangan malam yang cukup bermakna buat Umat Islam...
iaitu malam Lailatul Qadar ataupun malam yang lebih baik daripada seribu bulan...
.
Malam Lailatul Qadar ni sememangnya istimewa kerana malam ini (Lailatul Qadar)
lebih baik daripada seribu bulan seperti yang diterangkan Allah dalam kitab Suci Al-Quran (Al-Quran Al-Karim)...
pada malam Lailatul Qadar juga turunnya Al-Quran sekaligus kepada Nabi Muhammad Rasulullah SAW...


Tak semestinya malam Lailatul Qadar itu air menjadi beku, 
kalau air menjadi beku macam mana nak minum air pada bulan Lailatul Qadar kan...haha
Tak semestinya malam Lailatul Qadar itu pokok sujud, 
nanti macam mana kita  nak balik rumah kalau semua pokok nak sujud...


Tahukah kita, sebernarnya malam Lailatul Qadar itu "manusia yang sujud",Subhanallah
Para 'Ulama yang membuat conclusion seperti ini, 
kerana mereka (para 'ulama) kerap bertemu dengan malam Lailatul Qadar dengan 
mereka mengerjakan 'amal 'ibadah pada waktu malam (Lailatul Qadar)...
itulah sebenarnya lailatul Qadar yang kita nak jumpa....


Jika Ramadhan bermula pada hari sabtu kemungkinan akan terjadinya malam 
Lailatul Qadar pada malam ganjil iaitu 21 & 23 Ramadhan... Ramadhan kali ini bermula hari sabtu kan?
so jangan lepaskan peluang ini, bangunlah pada malam itu, sujud dan berdo'alah kepada Allah SWT, nescaya Allah perkenankan do'a kita malam itu...insyaAllah
Semoga Allah pertemukan kita dengan malam Lailatul Qadar....Ameennn ...InsyaAllah


Maaf, saya tak terangkan dengan lebih mendalam,saya kongsi serba sedikit sahaja,
kerana saya tak banyak masa nak update, semoga perkongsian ini dapat kita tahu kebenarannya..insyaAllah...
selamat mengerjakan 'Amal 'Ibadah dibulan yang mulia ini...


Jazakallah...

No comments:

Post a Comment